שיח גלריה
היכרות מחודשת עם האוסף: סופה של התקופה הפרהיסטורית וארץ כנען
עם האוצרת אסנת מיש-ברנדל
במחצית השנייה של האלף הרביעי לפני הספירה התחוללה ברחבי המזרח הקדום מהפכה אדירה: נבנו הערים המתוכננות הראשונות והן התפתחו עד מהרה לערי-ממלכה ששלטו על עורף של יישובים חקלאיים. בארץ התפתחה ושגשגה תרבות עירונית, שנמשכה יותר מאלף שנה. אלא שגורמים שונים, וביניהם שינויים אקלימיים, הביאו לידי קריסת הערים. במשך כ-300 שנה חזרו תושבי הארץ לתרבות חיים כפרית ונוודית-למחצה. בתקופה זו למדו האנשים לראשונה לעבד את הברונזה, המתכת שנתנה לתקופה את שמה.
בתחילת האלף השני לפני הספירה חזרה והתפתחה בארץ תרבות עירונית עשירה ושוב קמו בה ערי-ממלכה מבוצרות. בתעודות כתובות נקראת עתה הארץ לראשונה "כנען". לתקופה זו, שבה חיו בשולי הערים הגדולות חברות שבטיות של רועים, נוטים חוקרים שונים לשייך את סיפורי האבות שבמקרא.
למן המחצית השנייה של המאה ה-16 לפני הספירה פרשה מצרים את השפעתה על כנען ומתחילת המאה ה-15 שלטה בה שלטון ישיר. אולם הכנענים שמרו על עצמאותם התרבותית והרוחנית, והישגיהם בתחומי הדת, הספרות והאמנות נחשבים לפסגת היצירה הכנענית.
סוף המאה ה-13 לפני הספירה הייתה תקופה של אי-יציבות בינלאומית שבעקבותיה נפלו כמה מן המעצמות. מצרים ירדה מגדולתה ובסביבות שנת 1200 לפני הספירה התרופף שלטונה בכנען.
Text text text
|
||