בתערוכתה, שמלה - ציור אוטוביוגרפי מציגה האמנית נילי בלוק עבודות שמן ואקריליק, בהן היא פותחת בפני הצופים את האלבום המשפחתי. בלוק פותחת את הדלת לארון הבגדים של סבתה ומציגה אחדות משמלותיה. מימדי העבודות הגדולים, שרבות מהן מעוטרות בדגמים דקורטיביים, מבטאים את האדרת הדמויות והאידיאליזציה שיצרה האמנית סביבן וכן את ערכי האסתטיקה שלהן, כחלק ממאפייני העדה הבוכרית, אליה משתייכת המשפחה.
נילי בלוק, תושבת העיר חיפה, נולדה בירושלים. היא בוגרת האוניברסיטה העברית בחוגים לתולדות האמנות ולספרות עברית ועבדה שנים רבות כמורה לאמנות באגף הנוער של מוזיאון חיפה. את הכשרתה האמנותית החלה בבית-הספר התיכון המקצועי סליגסברג, בו למדה במגמה למלאכת מחשבת ומבין מוריה שם היא מציינת במיוחד את הפסל אהרן בצלאל.
מקום מרכזי בתערוכה תופסים הוריה של האמנית, אותם היא מתארת בשלבים השונים של חייהם. אמהּ, שולמית, ילידת ירושלים, היא נכדתו של אחד ממייסדי שכונת הבוכרים. אביה, אבשלום בן משה, יליד העיר סמרקנד, הגיע לירושלים עם אמו ושני אחיו, בהיותו בן 14, לאחר מסע מפרך, במהלכו איבדו את כל רכושם. בעבודות המוקדשות להם היא מבליטה את אצילותם, הופעתם המוקפדת והאסתטית, את החיבה והכבוד ההדדי ששררו ביניהם וכן את גאוותם במשפחה שהקימו.
המשפחה המורחבת מופיעה בעבודות רבות נוספות. סבו וסבתו של אביה (הורי אמו), גידלו אותו כבנם לאחר מות אביו בהיותו תינוק. האמנית מקדישה להם תמונה משותפת, בה הם נראים כדמויות רפאים שהוטבעו על אריג סוזני דהוי וישן, המעוטר בדגמי פרחים כחולים, שצבעיו החמים הומרו בקרים, לצורך הדגשת רוחניותם של השניים.
הדודה שושנה, אחות אמה של האמנית, שעסקה במלאכת מחשבת, רקמה בכישרון רב, והייתה דמות דומיננטית בילדותה של נילי, מוצגת בשלושה מצבים: ככלה מקושטת ומוקפת בפרחים; כקדושה (בעבודה המהדהדת את ציוריה של פרידה קאלו), שפניה מוקפות בהילה אדומה ובפרח מסוגנן, שעלי הכותרת שלו מזכירים רגלי סרטן, כרמז לסרטן המוח בו לקתה; וכגופה (בעבודה שצוירה ביום מותה), עטופה באריג בוכרי. בעבודה רביעית, היא מופיעה כשהיא מוקפת בדגמי רקמה פרחוניים, כרמז למיומנותה בשטח זה.
האח אבינועם, שנפטר בנסיבות טרגיות בגיל שנה ותשעה חודשים, מוצג כילד קטן לבוש לבן, בעבודה צרה דמוית מצבה, ששמו מופיע בתחתיתה. את סבתהּ מצד האם, ברכה (ליתר דיוק בְּרוּכָה), שהיתה עבור האמנית מודל לאצילות ונדיבות, ושימרה באדיקות את מורשת התרבות הבוכרית, מנציחה נילי כשהיא בביתה, יושבת אל השולחן ולגופה שמלה בוכרית מסורתית מאריג אִיקָט (שיטה לצביעת חוטי השתי לפני האריגה), שהיה אופייני לאזור מרכז אסיה. השמלות שירשה מסבתה, חלקן מתוארות כשהן תלויות בצפיפות בארון הבגדים וחלקן מוצגות במלואן.
אוצרת התערוכה - דבורה גולדברגר
התערוכה תוצג בתאריכים 6.2.2012 - 30.12.2011 והפתיחה החגיגית תתקיים ביום ו' 30.12.2011 בשעה 11:00 בבית שמואל.
Text text text
|
||