יעקב יחימוביץ, אמן שעבר את אימי השואה, מצביע בתערוכתו "מאבדים אחיזה" על השפל אליו הגיעו יהודי הגולה בשנים שקדמו לשואה. בעבודות שמן תמימות הוא מציג מגוון יהודים משולי החברה, עלובי נפש ונעדרי שורשים, כשתוך כך הוא מציב אותם כסמל לחוליי הגלות.
סדרת העבודות המוצגת בתערוכתו, שתיפתח בבית שמואל ביום ששי, 4 במאי, היא חלק מגוף עבודות שעוסק ביהדות פולין. האמן מציין כי ההתמקדות בעיירה היהודית האפרורית על האוכלוסייה החלשה ביותר שחיה בה, נעשתה לצורך חידוד הרעיון המרכזי. בעיצוב גיבוריו הדגיש לעתים קרובות את הפן הגרוטסקי שבאישיותם, כאשר בין שלל עיסוקיהם, שילב גם עבודות חסרות תועלת, כדוגמת חלוקת מים, המסמלת נחשלות ואנאכרוניזם.
יעקב יחימוביץ, תושב תל-אביב, נולד בעיר צ'נסטוחובה שבפולין בשנת 1922. בצעירותו למד להיות צבע-דקורטיבי, כשבקירות ותקרות הבתים אותם צבע הוא שילב ציורים. את תקופת המלחמה עבר יחימוביץ כעובד כפייה במחנות אחדים ולקראת סיומה הגיע לטרזיינשטט בצעדת מוות, בה היה אחד מ-150 אנשים שנותרו בחיים, מתוך 700 שהחלו אותה. לאחר ששוחרר בידי הצבא האדום, במאי 1945, גילה כי הוריו אינם בחיים וכי מתוך חמישה אחים, נותרו בחיים עוד שניים מלבדו. לישראל עלה בשנת 1948 כחייל, במסגרת מתנדבי חוץ לארץ. בעת שירותו הצבאי בבה"ד 16 הופקד על ציור שלטים וכרזות עבור הצבא. באותה עת השתלם בציור בסדנתו של אמן בוגר אקדמיה וינאית.
בעבודותיו יחימוביץ מתייחס גם למגוון תופעות פסולות בעיניו, כמו ניצול, קמצנות ובטלנות: הציור "הכובסת" מבוסס על המחזה היידי חסייה היתומה, שמסופר בו על אב שמכר את בתו לעבודה קשה, בתמורה למזון; העגלון בציור אחר מתואר כמרעיב את סוסו; ובציורי תלמידי ישיבה והחסידים הם מצטיירים כבטלנים. את התלישות והיעדר השורשים מייצגת דמותו של היהודי הנודד, השבה ומופיעה בעבודות. זהו אדם שכל רכושו צרור בשק והוא יוצא לחפש אחר מקום חדש לחיות בו, כאשר האבנים שברקע מייצגות את הקשיים הצפויים בדרכו. בסדרת הציורים בולטת ביקורתו של האמן ביחס ליהודי הגלות אך יחד עם זאת הוא נותר בעל יחס רגשי לאנשים אלה.
לדבריו, מקור ההשראה לציוריו היו ציורי התנ"ך, מעשה ידי האמן היהודי פרץ וילנברג, אשר עיטרו את קירות בית הכנסת הישן בעירו צ'נסטוחובה, שבזמן המלחמה הועלה באש בידי הגרמנים. בשנת 2008 התפרסם בהוצאת "יד ושם" הספר הגולה ושברה, בו כונסו ציורים ושירים פרי מכחולו ועטו של יעקב יחימוביץ.
אוצרת התערוכה - דבורה גולדברגר
התערוכה פתוחה לקהל הרחב מ-4 במאי ועד 11 ביוני 2012 במרכז שמשון - בית שמואל בירושלים
Text text text
|
||