התזמורת הסימפונית בירושלים - פשוט קלאסיקה
26.1.2012, 20:00, תיאטרון ירושלים, אולם הנרי קראון
מנצח, רוברטו פטרנוסטרו
קלרנית, שירלי בריל
פתיחה: הקלע החופשי - ובר
קונצ'רטו לקלרנית - מוצרט
סימפוניה מס' 4 - ברהמס
הקונצרט החמישי בסדרה הקלאסית של התזמורת הסימפונית ירושלים, רשות השידור, מזמן תכנית קלאסית לעילא. כראוי לסדרה, מאסטרו רוברטו פטרנוסטרו בחר לבנות עבור הקונצרט תכנית קלאסית "קלאסית" - פתיחה, קונצ'רטו וסימפוניה, ובחר עבור כל אחת מהיצירות יצירה מסעירה. במרכז הקונצרט יעמוד הביצוע של הקלרניתנית הישראלית שירלי בריללקונצ'רטו לקלרנית של מוצרט - יצירה שהיא הרבה יותר מעוד קונצ'רטו.
את הקונצרט יפתח "הקלע החופשי" מאת קארל מריה פון וובר, אשר קשה לדמיין את התפתחות המוסיקה הרומנטית הגרמנית, האופרה הגרמנית, או את דמותו של המלחין הרומנטי ללא פועלו.
עלילות האופרה הגרמנית, בניגוד לאיטלקית ולצרפתית שעסקו יותר בפוליטיקה, הוקדשו לרוב, להיסטוריה ימי ביינמית, אגדות עם או סיפורי פיות. יצורים על טבעיים לוקחים חלק פעיל בעלילה ומובילים את הגיבור אל ישועתו או אבדנו. במובנים "הקלע החופשי" היא למעשה יצירה מכוננת שמבשרת את לידתה של האופרה הגרמנית, על עלילותיה, התפאורה המושקעת, והתזמורים עתירי המיסתורין. הרצון של ובר להעביר את מהותו של היער המכושף שבסיפור היה זקוק למוסיקה מתאימה. לשם כך נברא "הקלע החופשי".
מיד אחר כך תעלה על הבמה נגנת הקלרנית שירלי בריל, שלדברי דניאל ברנבוים היא: "מנגניות הקלרנית הטובות של ימינו", לביצוע הקונצ'רטו לקלרנית מאת מוצרט. מוצרט התוודע לקלרנית כבר בילדותו אך למרות חיבתו הרבה לכלי לא מימש את חיבתו עד שפגש בנגן הקלרנית אנטון שטדלר. השניים היו חברים במשך שבע השנים האחרונות בחיי מוצרט, ועבור שטדלר הוא כתב חלק מיצירותיו הגדולות ביותר, ובשיאן החמישייה ק' 581 והקונצ'רטו ק' 622. השילוב בין המרקם התזמורתי העשיר לצלילו העמוק והאנושי של הקלרנית יוצרים את אופייה המיוחד והקסום של יצירה זו, שהיא היצירה האינסטרומנטלית האחרונה שכתב מוצרט.
בחלקו השני של הקונצרט תבצע התזמורת את סימפוניה מס' 4 מאת ברהמס. מן המפורסמות היא שברהמס הוא "הלחם והחמאה" של התזמורת הסימפונית ירושלים, רשות השידור. על השילוב ברהמס - פטרנוסטרו - סימפונית ירושלים כתב נועם בן זאב:
"הסימפוניה של ברהמס היתה בחירה מצויינת: רוברטו פטרנוסטרו עלה לבמה בלי עמוד תווים, היה משוחרר לגמרי, ראה הכול ושמע הכול, הפגין את המוזיקליות המצוינת שלו, והתזמורת הייתה שם כדי לממש את רעיונותיו". ועל ביצוע אחר לסימפוניה של ברהמס כתב בן זאב - " תענוג היה לשמוע את התזמורת והמנצח במגרש הבית שלהם".
לעומת בטהובן הסתפק ברהמס רק בארבע סימפוניות, אותן השלים תוך עשור, בטרם נטש את הז'אנר לחלוטין. הסימפוניה הרביעית נכתבה תוך שנה, בתקופה פורייה בחייו והיא נחשבת לקודרת מבין הסימפוניות שכתב והפינאלה שלה הוא אחד מהפרקים הסימפוניים האדירים שנכתבו בכלל.
מחירים: 150-170 ש"ח
מידע נוסף וכרטיסים: התזמורת הסימפונית ירושלים - רשות השידור - 1-700-70-4000
קרדיט: יח"צ משרד פרסום אתי רשד
Text text text
|
||